Till Norrmejerier startsida

Information om Västerbottensost

Felaktig information i media

Uppgifter i media gör gällande att Västerbottensost med bristande märkning sålts via en lokal grossist i Jönköping. All ost från Norrmejerier genomgår oerhört hårda kvalitetskrav för att få säljas under våra varumärken. Ostar som inte når upp till dessa högt ställda krav kan ibland säljas som restost till grossister och kommer inte ut i dagligvaruhandeln. I det aktuella fallet rör det sig om restost och alltså inte om Västerbottensost som felaktigt skrivits i vissa media. 

Restost är sekunda hårdost som av olika skäl inte uppnått kraven för prima ost och säljas därmed inte till konsument eller butik. Osten kan däremot vara lämplig till exempel för matlagning och säljs då via grossist. Det kan till exempel handla om ost som inte går att hyvla eller skiva eller en ost som under lagring inte smakmässigt utvecklats på det sätt som den ska, eller att det blivit fel på förpackningarna.

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kasseras. För oss på Norrmejerier är det självklart och viktigt att tillvarata i övrigt felfria produkter för att minimera matsvinn, även om det innebär att vissa produkter inte kan säljas under våra varumärken.

Norrmejeriers restost är inte hälsofarlig, den innehåller inga sjukdomsframkallande bakterier. Den säljs med upphettningskrav för att den inte uppfyller våra kvalitetskrav för prima produkt, vilket vi tydligt informerar grossisterna om.

Norrmejeriers historia

Läs mer om historien och de stolta traditionerna bakom Sveriges nordligaste mejeri.

Läs mer