Till Norrmejerier startsida

Färsk mjölk från gård till kök

Du som läser detta har kanske både ett och två mjölkpaket i kylskåpet. Men hur hamnande de där? Det enklaste svaret är att du köpte mjölken i en butik och placerade den i kylen. Verkligheten är lite mer komplicerad och mycket mer intressant. Häng med oss på mjölkens resa hela vägen från gården till köksbordet!

Gården

Gården

Detta är där det börjar. Tidigt varje morgon kliver mjölkbönder på 410 norrländska gårdar upp ur sängen och vidare ut i ladugården. Där väntar deras morgonpigga kollegor, korna. Mjölkens resa mot matbordet tar sin början.

Transport

Transporten

När korna mjölkats samlas mjölken i en kyld tank i väntan på vår tankbil. Det är den som tar mjölken till mejeriet, där den genomgår ett antal steg som säkrar smak och kvalitet.
  
Kvalitet

Kvalité

Vi anser att alla vi norrlänningar förtjänar god och högkvalitativ mjölk - varje dag, året om. Därför är vi väldigt noga med att kontrollera mjölken innan den hamnar i butikshyllan och i ditt kylskåp. Här kan du läsa mer om vi gör!

Tillverkning

Tillverkning

Separering, standardisering, homogenisering, pastörisering, UHT-behandling och förpackning. Hängde du med? Kanske inte så lätt, det händer väldigt mycket med mjölken på mejeriet.

butiksvagn

Butiken

Varje vecka levererar vi massor av mjölk och andra mejeriprodukter till norrländska butiker. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att mjölken måste förvaras kallt, både innan och efter att den nått butik. Då håller den längre, ofta t.o.m. längre än vad bäst-före-datumet säger.

Köket

Köket

Mjölk är en produkt som väldigt många av oss alltid har i kylskåpet. Ibland hinner man inte dricka upp allt, men att slänga mjölk är dåligt för både miljön och plånboken. Se därför till att alltid försöka ta vara på mjölken (och andra livsmedel också för den delen) även efter att bäst-före-datumet passerat.

Upptäck mer