Till Norrmejerier startsida
Svamp

Svamp - skogens läckerheter!

I Norrland trivs bl a Karl Johansvamp, gul kantarell, trattkantarell, goliatmusseron och smörsopp. De övriga får ursäkta, men det är ändå kantarellen som står högst upp på de flesta svamplockarnas önskelistor. Som tur är finns det gott om platser där godsakerna gärna växer i vår region.

Var växer kantarellerna?

Kantarellerna finns att plocka från början av sommaren till långt in på sena hösten om vädret är svampvänligt. Trattkantarell hittar du vanligtvis i barrskog. Den är inte så vanlig i de västra delarna av Norrland, förutom i fjällområdena där den är lätt att hitta på senhösten. Kantareller behöver vatten för att trivas – leta därför i områden med mossa. De trivs också i sluttningar och på avsatser under klippor där det växer mossa och gräs. Följ regnvattnets väg… Leta gärna också utmed djurstigar och gamla skogsvägar.

Hantering av svamp

Rensa 
Om svampen är mycket jordig måste den oftast sköljas, annars brukar det räcka att borsta av jord och barr med en pensel. Därefter skär du ner svamparna i lämpliga storlekar. Köttiga svampar med lös konsistens, t ex soppar, skär du i väldigt små bitar för att underlätta att de blir riktigt genomstekta. Kantareller däremot har en fast konsistens, vilket gör att du kan skära dem i större bitar. Små kantareller är allra godast hela.

Koka  
Lägg svampen i en torr gryta, sätt på värmen och låt svampens egen vätska komma ut. Låt puttra tills vätskan kokat in igen. Häll inte bort någon vätska, då den innehåller mycket av den goda svampsmaken. Låt inte all vätska koka bort om du ska frysa svampen, då tar den lätt skada under frysningen. När svampen är kokt kan man göra en stuvning, tillsätta i grytor eller göra t ex en paj. Kokt svamp går att förvara ett par dagar i kylskåp men om du är osäker på när den ska användas blir den allra godast om du fryser in den.

 
Frysa 
Salt, kryddor och smör tillsätter du efterfrysningen. Lägg svampen i påsar med lite av vätskan från kokningen i. Ett tips är att frysa in i platta paket eller i små burkar, då behöver den knappt tina när den ska tillagas utan kan tillsättas direkt i soppor och grytor. 

Steka
Om du ska tillaga svampen direkt efter kokningen börjar du med att lägga i en klick smör i pannan innan all vätska har kokat in. Stek på medelstark värme tills svampen är gyllenbrun.