Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

Att rosta:

  • 700 g mandelpotatis
  • 2 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 ask småtomater
  • 1 dl valnötter
  • salt och svartpeppar

Att koka:

  • 3 morötter
  • 200 g haricot verts
  • 1 dl frysta ärtor eller
  • mungbönor

Att steka:

  • Norrmejeriers Smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 4–5 kvistar timjan
  • 4 dl färska kantareller
  • eller annan svamp
  • 1 äpple

Att blanda ner:

  • 1/2 rödlök, tunt strimlad
  • 2 dl strimlad färsk kål eller spetskål
  • 3 dl rucola, sköljd och grovt
  • hackad
  • 120 g Herrgård®, hyvlad

Dressing:

  • 2 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk fransk osötat senap,
  • grovkornig
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl kallpressad oliv- eller rapsolja

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta och halvera potatisen och skala palsternackan som delas i
stavar. Lägg dem på en plåt och blanda med olivolja. Baka grönsakerna mjuka i ca 25 minuter.
När 8–10 minuter återstår lägger man på halverade småtomater som saltats lätt samt valnötterna.
Salta och peppra.

2. Skala och skär även moroten i stavar. Koka den al dente i saltat vatten. Koka med haricots verts i
fyra minuter, ärtor eller mungbönor ska bara doppas i kokvattnet. Häll i durkslag.

3. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör, vitlök, rosmarin, timjan och svamp. Stek svampen
tills gyllene. Tillsätt äppelklyftor som får steka med. Plocka bort vitlöksklyftorna och örterna efter
stekning och krydda med salt och peppar.

4. Blanda vinäger, senap och honung i en bunke. Vispa ner oljan i fin stråle så tjocknar dressingen
något. Väljer man rapsolja blir dressingen mer nötaktig i smaken. Smaka av med salt och peppar.
Blanda alla ingredienser i en rymlig skål och vänd ner dressingen. Smaka gärna av en sista gång.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.