Till Norrmejerier startsida
Goda förrätter

Buffé för många

Ett härligt sätt att bjuda till fest när man är många. Man kan komma och gå lite som man vill. Bra att bjuda på när man har fest för olika åldrar, då kan det vara svårt att få alla och sitta still. Det är vackert och generöst att lägga upp maten på stora fat och i skålar. Det mesta kan man förbereda i god tid. Det är ju viktigt att man själv får njuta av festen.

Så förbereder du festen

- Börja med att duka buffébordet med det förrätter t ex Grönsaksstavar och gravad lax. Avsluta med ost och desserter. 

- Beräkna buffé kan vara svårt det är lätt att göra alldeles för mycket. Räkna med att det går åt ca 125 g kallskuret och ungefär dubbelt så mycket tillbehör. Och så tårta och ostar förstås.

- Gästerna kan behöva lite instruktioner, så de vet vilken sås som hör till vilken rätt. Om man har plats så kan det vara trevligt att göra olika stationer t ex en för drycker och en för kaffe och tårta.

- Tänk på att det är gott när maten är lite ljummen. Om man gör t ex potatissallad samma dag så behöver man inte sätta in den i kylskåpet. 

- Mycket kan man göra nästan klart men resultatet blir bäst om man monterar det i sista stund som t ex marängtårtan med jordgubbar. Gör marängen några dagar innan. - Gör tårtfyllningen och snoppa jordgubbarna i god tid innan festen, men montera ihop tårtan strax innan den ska ätas.