Till Norrmejerier startsida

Matsvinn

Varje år uppstår över 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige. Det motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person. Matsvinn är något som är relevant hela vägen från gården till matbordet, och som vi tillsammans kan hjälpas åt att minska så mycket som möjligt.

Matsvinn är kanske främst något man tänker på i förhållande till sitt eget kylskåp, men även innan mjölken hamnar i butik arbetar vi på Norrmejerier ständigt med att minska svinnet i produktionen. Varje droppe mjölk räknas! Bland annat är vi med i ett nationellt initiativ mot matsvinn som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet som syftar till att halvera det globala matsvinnet till 2030 och minska matsvinnet i hela kedjan. 

Men det finns också mycket du kan göra när produkten väl hamnar i ditt eget kök. En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kastas och det är ett oerhört slöseri. Ett tips är att inte stirra sig blind på bäst före datum utan att alltid lukta och smaka på produkten. 

Oftast håller produkten längre eftersom många har kallare i sitt kylskåp än de +8 grader som vi använder i våra tester för att sätta bäst före datum. För att påminna om att lukta och smaka på produkterna innan de kasseras har vi satt den nya märkningen ”ofta bra efter” på alla våra mejeriprodukter.

Upptäck mer