Till Norrmejerier startsida

Älskade semla!

Det underbara med semlor är att de går att servera på många olika sätt och allra godast är det om du bakar dem själv.

I en traditionell semla är grunden en vetedeg som oftast smaksätts med kardemumma och fylls med  mandelmassa och grädde. Här hittar du en god grunddeg till  semlor.

Olika sätt att baka ut semlan på

Att göra flera mindre semlor är också ett smart sätt att låta fler få smaka godsakerna och det är ju inte alltid man orkar äta en hel stor semla. Gör t ex dubbelt så många bullar av degen som i receptet, håll lite extra koll när de gräddas i ugnen bara eftersom mindre bullar tar lite kortare tid att grädda. Gör en stor sats och frys in de bullar som inte går åt.  

Smaksätt bullarna på ett nytt sätt

Prova att smaksätta degen till dina semlor med saffran, det både doftar och smakar ljuvligt. Här hittar du recept på saffranssemlor. Vill du prova att göra semlor med chokladsmak kan du tillsätta 0.5-0.75 dl kakao i mjölet när du gör degen. Ett tips är att sikta mjöl och kakao tillsammans ned i en bunke så blandas det extra fint och så slipper du klumpar.

Tips på spännande fyllningar

För dig som inte vill ha mandelmassa kan du fylla dina semlor med vaniljkräm. När bullarna svalnat skär man av ett lock, som på en vanlig semla, tar ut lite av inkråmet och fyller med vaniljkrämen, toppa med grädde. Himmelskt gott!

Fler goda tips på fyllningar
- Blanda hackade nötter med honung istället för mandelmassa.
- Fyll semlan med hallon eller hallonsylt och smaksätt grädden med riven choklad.
- Smaksätt en blandning av lite ovispad grädde och riven mandelmassa med lite rivet citronskal så får du en fräsch och krämig fyllning.
- Grädden går även att smaksätta med finhackade nötter eller några teskedar kaffe.

Norrländsk semla

Om du vill få en norrländsk touch på din semla sätt en klick hjortronsylt istället för mandelmassa och sen på med en stor klick vispgrädde. Mums!  Att stryka hjortronsylten i botten och klicka på vispgrädde är också en variant.
 

Lycka till med era egna smaksättningar!

Bäst i test: Norrmejeriers laktosfria mjölk

Vi kan stolt konstatera att vår laktosfria Mellanmjölk är bäst i smaktest när norrlänningarna sagt sitt. Fler än 200 norrlänningar fick deltog vid provsmakningen. Vår produkt vann testet.

Läs mer