Till Norrmejerier startsida
Semlor med apelsingrädde

Semlor med apelsingrädde

Mängd: 20 semlor

4/5
(4 röster)

Ingredienser

  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1/2 paket jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • rivet skal av 1/2 apelsin
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1 ägg (till pensling)

fyllning: inkråmet från bullarna 200 g mandelmassa rivet skal av 1/2 apelsin samt saft av 1 apelsin 4 msk Norrmejerier Vispgrädde till fyllning 3 dl Norrmejerier Vispgrädde till garnering

Gör så här

Smält smöret i en kastrull.Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet.Tillsätt salt, socker, kardemumma och apelsinskal. Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en jämn och smidig deg. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 15 min.Sätt ugnen på 200°.Ta upp den jästa degen på mjölat bord.Arbeta samman den och dela den i 20 bitar, rulla dem till runda bullar. Låt jäsa på en plåt övertäckt med bak•duk i ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna.Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med mandelmassa, rivet apelsinskal, saft, och grädde. Fyll blandningen i bullarna. Garnera med vispad grädde.Toppa med locken och sikta över florsocker. Servera gärna semlorna med het mjölk.

Andra gillade även: