Till Norrmejerier startsida
Mangoldpaj

Mangoldpaj

Mängd: 1 paj eller 6 portionspajer

3,5/5
(27 röster)

Annons

Ingredienser

pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g Norrmejerier Smör, i kuber
  • 2 msk kallt vatten

fyllning:

  • 500 g mangold (eller bladspenat)
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • 1 krm muskot
  • 4 ägg
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 1 dl Norrglimt®, riven
  • salt och nymalen peppar

Gör så här

Kör mjöl och smör i mixern till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills degen precis bildar en boll. Låt vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i pajform eller små formar med löstagbar botten. Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min tills det får lite färg. Skölj och hacka mangolden. Fräs mangold och lök i smör tills de får lite färg. Tillsätt muskot. Vispa ihop ägg, mjölk, crème fraiche och riven ost. Salta och peppra. Fyll pajskalen med mangoldblandningen. Häll över äggstanningen och grädda i ugn ca 30 min (15-20 min för portionspajer) eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått fin färg.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.