Till Norrmejerier startsida
Lågtempad oxfilé med Serranolindade primörer, pinjenötssmör och kantarellvårrulle

Lågtempad oxfilé med Serranolindade primörer, pinjenötssmör och kantarellvårrulle

Mängd: 4 personer

3,5/5
(86 röster)

Ingredienser

Oxfilé:

  • ca 750 g oxfilé
  • 1,5 msk rapsolja
  • salt och peppar

Serranolindade primörer:

  • 1 morot
  • 4 svartrötter
  • 4 färska gröna sparrisar (eller fryst)
  • 4 skivor Serranoskinka

pinjenötssmör:

  • 4 msk pinjenötter
  • 1 msk rapsolja
  • 8 msk Norrmejerier Smör

Kantarellvårrulle:

  • 1 dl färska kantareller (alt. konserverade)
  • 1 msk rapsolja
  • 6 msk färskost
  • 1 tsk salt
  • 4 filodegsplattor
  • 1 äggula

Gör så här

Lågtempad oxfilé
Sätt ugnen på 75 grader. Skär bort ev senor på oxfilén och dela upp i fyra lika stora bitar. Stek i olja ca 3 minuter på varje sida i het stekpanna, salta och peppra. Sätt in en stektermometer i mitten på en av filéerna, och ställ in i ugnen tills innertemperaturen når 64 grader (ca 1,5 timme). Låt vila i folie minst 10 minuter.

Tips
Ta ut köttet från kylen 2 timmar innan du steker det, då rumstempererat kött behåller mer smak och vätska än kallt kött

Serranolindade primörer
Skala och dela moroten och svartroten i stavar som är ca 10 cm. Koka svartroten i 12 minuter i saltat vatten, lägg efter halva tiden ned morotsstavarna och sparrisen och koka klart. Vik ihop Serranoskinkan på längden och linda in morot, svartrot och sparris så att det blir fyra rullar, stek 2 minuter i torr panna strax före servering.

Tips
Serranolinda dina favoritgrönsaker, tänk bara på att koka dem mjuka i förväg innan de steks inför serveringen

Pinjenötssmör
Stek nötterna i torr panna tills de får en gyllenbrun färg, tillsätt rapsoljan och ta åt sidan, låt svalna. Mixa sedan med smöret i matberedare (eller med stavmixer) ganska kort, det är gott om man behåller några större nötbitar.

Kantarellvårrulle
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs kantarellerna i rapsoljan ca 3 minuter och låt svalna. Blanda med färskosten och smaka av med salt. Lägg 2 msk av kantarellblandningen längst ner på en fyrkant av filodegen, vik filodegen över blandningen en gång, vik ihop sidorna till en 6 centimeters ”kudde” och rulla ihop. Fäst kanten på filodegen med lite äggula. Ugnsbaka 15 minuter.

Servering
Servera gärna allt upplagt på t ex en skärbräda så att gästerna kan förse sig själva. Detta beror till stor del på hur många gäster man har och vad som är praktiskt möjligt. Annars blir det väldigt snyggt om man lägger upp direkt på gästernas tallrikar, servera isåfall gärna lite extra av pinjenötssmöret vid sidan om.
Smarta förberedelser

Dagen före festen kan man tillaga primörerna och linda in dem i Serranoskinkan, förvara under plastfolie i kylskåp över natten. Strax före servering steker man dem enligt tillagningsanvisningen. Pinjenötssmöret går också bra att förbereda en eller ett par dagar i förväg, förvara i kylskåp och rör mjukt en stund före servering. Kantarellvårrullarna kan förberedas genom att göra kantarellröran i förväg, när sedan oxfilén är i ugnen viker man ihop filodegsrullarna, höjer ugnsvärmen när oxfilén tagits ut och ugnsbakar därefter vårrullarna medan oxfilén vilar i folie.