Till Norrmejerier startsida

Fil - en svensk tradition och en sur historia

Filmjölk är en variant av syrad mjölk som är vanlig i Sverige och andra nordiska länder. Filen är känd för sin lite tjockare konsistens, milda smak och friska syrlighet.

Fil är den äldsta förädlade mjölkprodukten, och på alla platser i världen där det har funnits kor har det i princip funnits fil. När mjölken fick stå några dagar upptäckte man att den blev tjockare, syrlig och fick längre hållbarhet. I Sverige har filmjölk en lång historia och har ätits i olika former sedan vikingatiden.

På 1700-talet finns ordet fil och filmjölk dokumenterat i svenskan, och det sägs att svenska emigranter tog med sig filkulturer i bagaget när de reste till Amerika under 1800-talet. Där fortsatte de sedan att tillverka sin egen fil.

I svensk dagspress skrev man om filmjölk på 1800-talet och från 1930-talet blir det allt vanligare att filmjölk förekommer i artiklar och texter. När den moderna mejerinäringen växte fram kom krav på att mjölken skulle pastöriseras och då började man att förpacka filen i flaskor. 1931 lanserade den nya Mjölkcentralen och andra svenska mejerier den filmjölk som vi är vana vid i dag.

Det finns många varianter av fil och det beroende på vilken bakteriekultur som används. Bakteriekulturen gör så att filer får olika smak, syrlighet och konsistens. Dagens filmjölk och yoghurt är båda moderna varianter av den ”surade mjölk” som var den första filen.

Och filen står sig än idag som frukost, mellanmål och enklare kvällsmål. En rikstäckande attitydundersökning visar att närmare 6 av 10 svenskar äter filmjölk minst en gång i månaden, och nästan lika många förknippar filmjölk med sommar och barndom.Dessutom uppger nästan 3 av 10 svenskar att de redan äter mycket filmjölk – ett tydligt tecken på filens starka närvaro i många hem.

Visste du att…

  • Filen innehåller levande bakteriekultur som gör gott för magen.
  • I Norrland är det vanligare att äta fil till middag än i resten av landet.
  • Filmjölk är en bra källa till kalcium, protein, vitamin B12 och D-vitamin.
  • Det finns laktosfri fil och en låglaktosvariant för de som är intoleranta.
  • Om du använder fil när du bakar bröd blir det extra saftigt.

Användning

Filmjölk äts ofta som den är, med flingor, frukt, müsli eller sylt – till frukost, mellanmål eller som ett enklare kvällsmål. Fil kan också användas i matlagning och bakning, till exempel i bröd för att ge saftighet.

1Attitydundersökningen genomfördes av Nordstat på uppdrag av Norrmejerier i april 2025. Den genomfördes som en webbenkät med ett nationellt representativt urval av 1 005 personer svenskar.