Till Norrmejerier startsida

Mjölkens norrländska historia

Utrikespolitiska sanktioner och avregleringar, sammanslagningar av mejerier, en modig suffragett, mjölken som livlina i midvinterkölden, bronsåldersnomader i kärror dragna av kor... Mjölkens historia är rik och skiftande.

Anna Gustafsson: Norrlands mejeridrottning.

Länsmejerskan Anna Gustafsson har betytt extra mycket för norrländsk mjölk och Norrmejerier. Kring sekelskiftet 1900 var hon drivande i utvecklingen av mejerihantering i Norrland. Äntligen kunde bönderna själva sköta förädlingen av sin mjölk och tillsammans äga mejeriet. Under sin tid som länsmejerska bidrog Anna till att 30 andelsmejerier startades i Norrbotten. Hennes drivkraft hjälpte bönderna att utvecklas och på sikt skapa det som idag är Norrmejerier, ägt av ca 530 norrländska mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland och Jämtland.

Mjölk väsentlig föda sedan bronsåldern

För omkring 4000 år sedan kom boskapsskötande nomader och bredde ut sig över Norden. Det var de som tog med sig mjölken som livsmedel. Från dem har de flesta av oss idag förmågan att bryta ned mjölken i matsmältningen och tack vare mjölkens näringstäthet har vi kunnat överleva i subarktiskt klimat.

Viktiga mjölkår

Upptäck mer