Till Norrmejerier startsida

Är jag laktosintolerant?

Laktosintolerans innebär att man är känslig mig laktos. Laktosintolerans är ingen allergi och är inte farligt och ska inte blandas ihop med mjölkallergi – men kan givetvis vara otrevligt. Symptomen brukar vara att man blir bubblig i magen.

Brist på laktas

Laktosintolerans beror på en brist på enzymet laktas, som är nödvändigt för att bryta ner laktos. I Sverige räknar man med att 4-10 % är laktosintoleranta. Föredrar du laktosfritt är det lätt att välja norrländskt idag. Med vårt breda utbud av laktosfria produkter kan du enkelt byta ut vanliga produkter mot laktosfria. Du kan alltså fortsätta njuta och göra gott för vårt älskade Norrland. Läs mer om laktosintolerans på Livsmedelsverkets hemsida här.

Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn är ytterst sällan laktosintoleranta. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar. Att utesluta mjölk i onödan är både krångligt för barnet, familjen och förskolan. Laktosintolerans debuterar oftast vid tonåren och i sällsynta fall som tidigast i skolåldern.

Laktosintolerans och mjölkallergi är två olika saker

Mjölkallergi eller mjölkproteinallergi är mycket ovanligt och något helt annat än laktosintolerans. Dessa bör inte blandas ihop. Komjölksallergi innebär att man är allergisk mot protein som finns i mjölken vilket gör att man måste anpassa sin kost till helt mjölkfria alternativ, som till exempel soja- eller havrebaserade produkter. Allergin är mycket ovanlig och kan finns hos barn som är yngre än ett år. Oftast växer allergin bort innan barnet börjar skolan. 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner, enligt Livsmedelsverket. Vid misstanke om mjölkallergi så bör sjukvården kontaktas för att få en riktig diagnos.

Hur mycket laktos innehåller våra produkter?

Här hittar du en lista på hur mycket laktos våra produkter innehåller:

Laktoshalt per 100 gram produkt:

Produkt Laktos/100g
Mjölk 4,8
Filmjölk 3,7
Yoghurt < 3
Laktosfri vispgrädde < 0,01
Laktosfri mjölk < 0,01
Laktosfri fil < 0,01
Smör < 1
Vispgrädde 2,9
Hårdost < 0,1

Goda laktosfria produkter

Här hittar du alla goda produkter från dina norrländska mjölkbönder. Prova vår laktosfria yoghurt och fil till frukost eller fika, krämig och frisk Crème Fraiche till middagen, mumsig vispgrädde till efterrätten – och såklart, Norrlands godaste laktosfria mjölk i glaset.

Laktosfria produkter från Norrmejerier

God laktosfri mjölk från Norrland!

Har du provat Norrlands godaste laktosfria mjölk? Sedan lanseringen blev den snabbt en favorit i mejerihylla och många har uppskattat den goda smaken.

Laktosfritt från Norrland