Filmjölkens dag är en hyllning till en riktig klassiker i de svenska kylskåpen - filen! Vi vill lyfta fram filmjölken som den goda, enkla och näringsrika hjälten i vardagen som den är.
Filmjölk är perfekt som frukost, mellanmål och enkelt kvällsmål. Du kan alltså äta fil hela dagen lång.
Filmjölkens dag är den 8 juli. I år är det första gången vi firar filmjölken – men det blir garanterat inte den sista!
Filmjölk är ett svenskt kulturarv med en lång tradition. Redan på 1700-talet vet vi att de åt fil, fast då kallades fil för tätmjölk och det var inte den typ av fil som vi äter idag.
Någon gång nästan hundra år sedan, runt 1930, fanns mejerier i Sverige som gjorde fil så som vi gör den idag. På Norrmejerier har vi alltid gjort fil, och i Norrland är fil något vi växt upp med och vi äter mycket fil.
Vi på Norrmejerier har alltid gjort lite extra för filen. Vi var till exempel först med att erbjuda julsmak på filmjölk och introducerade pepparkaksfilen för över 20 år sedan. I dag är vi det enda mejeriet som erbjuder långfil, en del av norrländsk och svensk matkultur och tradition. Vi gör också Sveriges mest omtyckta fil - Verums blåbärsfil.
Vi i Norrland har ”fil:ing” för filen och nu vill vi uppmärksamma filmjölken på bred front i hela Sverige och ge filen den plats bland unika svenska livsmedel som den förtjänar.
Vi bjuder våra medarbetare på filfrukost och våra bönder får en extra solig hälsning i form av vår Solskensfil. Och vi hoppas att ännu fler – andra mejerier, butiker och filälskare – hänger på. Vi hoppas att det är många som får ”fil:ing” och vill fira med oss!
Den är syrligt god, snäll mot magen och full av näring som till exempel protein och D-vitamin. Fil är också enkelt att äta och lätt att variera – du kan ha bär, frukt, flingor, kanel, knäckebröd och sylt på filen. Fil passar perfekt till frukost, mellanmål och en enklare middag.
Norrländsk mjölk och fil är också klimatsmart och påverkar klimatet mindre än mjölk från andra delar av världen. Varje svensk liter mjölk ger bara hälften så stora utsläpp av växthusgas som en genomsnittlig liter mjölk. Läs mer.
Mycket! Under sommaren äter vi mer än 20 miljoner liter filmjölk – och totalt över 80 miljoner liter per år. Det blir cirka 8 kilo filmjölk per person och år.
Det är enkelt:
– Ät en riktigt god filfrukost den 8 juli – och många andra dagar i sommar.
– Dela en bild i sociala medier och använd #Filmjölkensdag.
– Bjud någon på fil – gärna din favoritperson på din favoritfil!
Naturell fil är fortfarande storsäljare, men smaksatt fil växer snabbt – och där är Norrmejerier störst i landet!
Verums blåbärsfil är Sveriges mest omtyckta fil.
Vår norrländska filmjölk är lokalproducerad, näringstät och har lägre klimatpåverkan än liknande produkter från andra länder. Vår fil bär dessutom märket Från Sverige, som garanterar att den är gjord på svenska råvaror från svenska gårdar. I vårt fall handlar det om att filmjölken är gjord på mjölk från norrländska gårdar.
Johan är produktutvecklare på Norrmejerier och har jobbat i många år med att utveckla just fil. Här berättar han mer om hur fil kom till och vad är fil?
Läs mer