Till Norrmejerier startsida
Havskräftor med Präst® och dragon

Havskräftor med Präst® och dragon

Mängd: 12 st

3/5
(1 röster)

Ingredienser

Fänkålscrudité:

  • 1/2 fänkål, tunt skivad
  • 1/2 ask krasse
  • 3 dl rucola
  • 1 knippe dill, plockad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • flingsalt
  • 12 råa havskräftor, stjärtarna

Smör:

  • 50 g riven Präst®, lagrad
  • 1 liten ekologisk citron,
  • rivet skal och 2 msk saft
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 1 krm torkad dragon
  • 1 msk gräslök, fint skuren
  • chili
  • salt och peppar

Topping:

  • knaperstekt bacon
  • rostade pinjenötter
  • Kräftbuljong, 8–10 dl
  • 1 kg krossade kräftskal
  • 1 skalad och grovt hackad lök
  • 1/2 purjolök, skivad
  • 1 morot, skalad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 lagerblad
  • 1/2 fänkål, skivad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 flaska torrt vitt vin
  • 8–10 vitpepparkorn
  • vatten

Gör så här

1. Lägg fänkål, krasse, rucola och dill i en skål med kallt vatten. Värm ugnen till 200 grader. Dela
kräftstjärtarna från ryggen och nästan helt igenom. Vik ut dem genom att trycka lätt med baksidan
av en kniv på motsatt sida. Lägg dem i en ugnssäker form.

2. Rör ihop ingredienserna till smöret och smaksätt med lite chili, salt och peppar. Fördela smöret
på kräftorna.

3. Låt grönsaksblandningen rinna av ordentligt i ett durkslag. Vänd varsamt ner olivolja, citron
och lite flingsalt. Gratinera kräftorna 5–6 minuter, toppa med krispigt stekt bacon och pinjenötter.
Servera med fänkålscruditén.

Kräftbuljong:
Fräs grönsaker och kryddor i oljan med tomatpuré i en kastrull så att det får färg.Tillsätt skalen från
skaldjuren att fräsa med ytterligare ett par minuter. Slå på vinet och lägg i pepparkornen. Häll på
vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma buljongen väl och låt sjuda 25–30 minuter.
Låt sedan buljongen vila 20 minuter innan den silas och reduceras till önskad styrka.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.