Till Norrmejerier startsida
Saffransbröd

Saffransbröd

Det här är ett klassiskt recept på saffransbröd. Mycket saffran och smör i degen gör bullarna extra goda och saftiga.

Mängd: ca 60 stycken (hela grundsatsen)

4/5
(9 röster)

Annons

Ingredienser

  • 2 paket saffran (1 g)
  • ½ tsk salt
  • 1 paket jäst (50 g)
  • 175 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Lättmjölk
  • 1 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg

Gör så här

Stöt saffran och salt i en mortel. Finfördela jästen i en stor bunke. Smält smör, tillsätt saffran, socker och mjölk. Låt blandningen bli 37°.

Vispa ägget lätt och tillsätt det i mjölk- och smörblandningen. Blanda ut jästen i lite av degvätskan. Häll över resterande degvätska. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig.

Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla till fingertjocka längder, ca 12 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll som ett S. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°.

Dekorera lussekatterna med
russin och pensla dem med upp-vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 7 min eller tills lussekatterna fått fin färg.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.