Till Norrmejerier startsida
Små valnötsbröd

Små valnötsbröd

Mängd: 30 små kuvertbröd

4/5
(6 röster)

Ingredienser

  • 4 dl kokande vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 g jäst
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • ca 16-18 dl siktat dinkelmjöl
  • 200 g valnötter
  • 1 dl torkade tranbär eller russin
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Blanda hett vatten med crème fraiche och låt svalna till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Blanda i honung och salt och rör ut jästen i lite av vattnet. Häll över resterande degvätska och rör i lite av mjölet. Hacka valnötterna och tranbären grovt och rör ner dem i degen. Rör i resterande mjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under handduk i ca 40 minuter.
Ta ut degen ur bunken och dela i 30 bitar. Rulla till små bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Låt bröden jäsa ytterligare 20 minuter under tiden ugnen blir varm.
Pensla bröden med uppvispat ägg blandat med lite vatten. Grädda bröden i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.