Till Norrmejerier startsida
Bobotie

Bobotie

Köttfärslimpan är universell. I Sydafrika fyller man den med nötter och torkad frukt och toppar med saffransfärgad äggstanning. Garanterat gott och annorlunda.

Mängd: 4 portioner

4/5
(22 röster)

Ingredienser

  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 msk curry
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl skållad och hackad mandel
  • 400 g lamm- eller nötfärs
  • 1/2 dl torkade aprikoser, hackade
  • 1/2 dl russin
  • saft och rivet skal av 1/2 citron
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk gurkmeja

tillbehör: ris, chutney och en klick Norrmejerier Gräddfil

Gör så här

Sätt ugnen på 175. Lägg brödet i en skål och häll på grädden. Låt det stå i 15 minuter. Fräs lök och vitlök i smöret utan att det tar färg. Rör ned kryddor och mandel och fräs alltsammans någon minut till. Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt lökblandningen, aprikoser, russin, citron och det blötlagda brödet spara grädden. Rör alltsammans till en jämn smet. Vispa ägget med den sparade grädden och gurkmejan. Slå hälften av det i färsen. Smörj en ugnsfast form, lägg i färsen och häll på resten av äggrädden. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Servera med ris, chutney och en klick gräddfil.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.