Till Norrmejerier startsida
Chokladkolapaj med karamellmandlar

Chokladkolapaj med karamellmandlar

Mängd: 1 paj ca 8-12 bitar

4/5
(19 röster)

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 1 msk vatten

fyllning:

  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt

topping:

  • 1 dl sötmandel
  • ½ msk Norrmejerier Smör
  • 4 msk strösocker
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här

Kör mjöl och smör i mixern till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i en stor pajform eller portionsformar med löstagbar botten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter tills det får lite färg.
Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till kola under omrörning ca 20 minuter tills smeten är 125°. Häll kola-smeten i det förgräddade pajskalet och låt svalna.
Dela mandlarna på längden. Blanda smör, socker och mandlar i en stekpanna och låt sockret smälta och få lite färg.
Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Bryt isär i mindre bitar när de svalnat. Toppa kolapajen med karamellmandlarna.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.