Till Norrmejerier startsida
Fiskgratäng med potatistoppar och räksås

Fiskgratäng med potatistoppar och räksås

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(59 röster)

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 2½ dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 msk smör
  • 3 äggulor
  • salt och nymald vitpeppar
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 4 dl vatten
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 4 msk finhackad dill
  • 2 dl grovt hackade räkor
  • ca ½ msk citronsaft
  • 600 g torsk- eller sejfilé
  • smör till stekning
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag och pressa potatisen genom en potatispress. Värm mjölk och smör och blanda med moset. Rör i äggulorna. Salta och peppra. Lägg potatisen i en sprits med tyll.
Fräs löken i lite smör så att den blir glansig. Häll i vinet och låt puttra en liten stund. Smula i buljong och häll i vattnet. Låt koka ytterligare en stund. Tillsätt grädden och koka ca 10 minuter. Blanda 1 msk smör och mjöl och red såsen. Låt puttra i några minuter. Tillsätt dill, räkor och smaka av med lite citron samt salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°. Koka fisken i vatten och salt i en vid kastrull ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en smord ugnsfast form. Spritsa potatistoppar runtom fisken. Häll över såsen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.