Till Norrmejerier startsida
Fisksoppa samt Finska plättar

Fisksoppa samt Finska plättar

Ät först den underbart goda fisksoppan och njut sen de goda plättarna med vispad grädde och åkerbärssylt. Ät efterrätten med andakt! Så underbart gott!!!

Mängd: 4 portioner

4/5
(9 röster)

Ingredienser

Fisksoppa:

  • 300 g koljafilé
  • 10 små lökar
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1/2 l fiskbuljong (vatten + tärning)
  • 1 dl vitt vin
  • (1 tsk söndersmulad timjan)
  • 250 g räkor
  • 1 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • dill
  • Finska plättar
  • 200 g Norrmejerier Smör
  • 6 dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 5-6 ägg

Gör så här

Fisksoppan:
Skala lökarna, fräs dem i matfett, tillsätt tomaterna, buljong, vin och timjan, låt sjuda 15 min. Dela filéerna i mindre bitar och lägg ner dem i sopan. Vispa grädden tilll hårt skum och rör försiktigt ner den. Hetta upp soppan och strö finhackad dill över!

Plättar:
Koka upp matfett och mjölk, tillsätt salt och mjöl. Rör om tills smeten släpper pannan (eller bunken). Låt smeten svalna. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör en stund mellan varje ägg. Sätt ugnen på 225°. Bakplåtspapper, 2 plåtar, 1 dryg msk smet, 20 på varje plåt. Grädda plättarna ca 10 min. De blir först mycket höga men sjunker sedan något.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.