Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 8 dl Norrmejerier Mjölk 3 %
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 msk salt
  • 1/2 dl sirap
  • 10 dl fint rågmjöl
  • 14-15 dl vetemjöl

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm, 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta samman degen. Låt den ligga övertäckt i 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Tag undan 1/3 av degen. Forma resten av degen till en stor brödkaka. Lägg den på bakpappersklädd plåt. Dela resterande deg i 8 bitar. Rulla 7 av dem till avlånga snören. Lägg dem över kakan som ekrarna på ett hjul. Forma den sista till en mittknopp. Klipp sneda hack i degsnörena och mittbiten. Vik ut vartannat hack åt var sitt håll, så det liknar ax. Jäs kakan under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225° och sänk värmen till 200° när du ställer in brödet. Grädda i 45-50 minuter. Låt brödet svalna under duk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.