Till Norrmejerier startsida
Kakao-och kaffeglass med kaffeganache

Kakao-och kaffeglass med kaffeganache

Den här rätten skapades av Linnéa Liljedahl för Norrmejerier, och är en av sju i en meny komponerad för att smaka som godast med norrländsk mjölk i glaset.

Mängd: 6-8

4,5/5
(7 röster)

Ingredienser

Glass:

  • 250 gram Norrmejerier mjölk
  • 250 gram Norrmejerier grädde
  • 100 gram farinsocker
  • 6 st äggulor
  • 12 gram snabbkaffe
  • 12 gram kakao
  • 2,5 cl whiskey

Ganache:

  • 200 gram Norrmejerier grädde
  • 15 gram snabbkaffe
  • 183 gram choklad
  • 25 gram glukos
  • 12 gram Norrmejerier smör
  • 1 cl vodka

Gör så här

Glass:
Värm upp mjölk, grädde, kaffepulver och kakao till strax under kokningstemperatur. Vispa under tiden äggulor och socker fluffigt. Tillsätt ägg/socker till grädd/mjölken och vispa/rör noggrant upp glassmeten till 82-85 grader. Sila glassmeten genom en finnätad sil och tillsätt whiskey. Kyl ner och kör glassen i glassmaskin till krämig konsistens. Glassen håller bäst i en frys som håller kring 13-14 minusgrader.

Ganache:
Hacka chokladen fint och lägg i en vid bunke. Ta ut smöret så det blir lite rumstempererat. Värm upp grädde, glukos och snabbkaffe. Slå grädden över chokladen och rör ihop. Montera ner smöret lite i taget. Avsluta med vodkan. Låt stå svalt, ca 15-20 grader.

Kaffebönor till servering.

Servera ganache med glass och riven kaffeböna till en kopp varm mjölk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.