Den här rätten skapades av Linnéa Liljedahl för Norrmejerier, och är en av sju i en meny komponerad för att smaka som godast med norrländsk mjölk i glaset.
Mängd: 6-8
Glass:
Ganache:
Glass:
Värm upp mjölk, grädde, kaffepulver och kakao till strax under kokningstemperatur. Vispa under tiden äggulor och socker fluffigt. Tillsätt ägg/socker till grädd/mjölken och vispa/rör noggrant upp glassmeten till 82-85 grader. Sila glassmeten genom en finnätad sil och tillsätt whiskey. Kyl ner och kör glassen i glassmaskin till krämig konsistens. Glassen håller bäst i en frys som håller kring 13-14 minusgrader.
Ganache:
Hacka chokladen fint och lägg i en vid bunke. Ta ut smöret så det blir lite rumstempererat. Värm upp grädde, glukos och snabbkaffe. Slå grädden över chokladen och rör ihop. Montera ner smöret lite i taget. Avsluta med vodkan. Låt stå svalt, ca 15-20 grader.
Kaffebönor till servering.
Servera ganache med glass och riven kaffeböna till en kopp varm mjölk.