Till Norrmejerier startsida
Portvinskokta fikon med kardemummachokladkräm

Portvinskokta fikon med kardemummachokladkräm

Mängd: 1 stor burk

3,5/5
(7 röster)

Ingredienser

  • 6 färska fikon
  • 2 dl rött portvin (eller t ex
  • koncentrerad lingondricka)
  • 4 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • ev lite florsocker
  • 2 tsk hel kardemumma

Gör så här

Dela fikonen i klyftor. Koka upp portvin och socker. Lägg i lagerblad, kanelstång och fikon. Låt koka sakta under lock ca 20 minuter. Lägg upp fikonen i en burk och häll över lagen. Hacka chokladen till chokladkrämen. Värm grädden och lägg chokladen i den varma grädden och låt den smälta. Rör till en jämn smet. Vänd ned smöret. Smaka av med lite florsocker om det behövs.
Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumman med chokladen och lägg upp i en burk. Förvaras svalt men låt stå framme en stund innan servering så krämen blir mjuk.

Tips:

TIPS! Servera fikonen i små skålar med en klick chokladkräm.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.