Till Norrmejerier startsida
Enbärsmarinerad filé med lingongräddsås

Enbärsmarinerad filé med lingongräddsås

Enbär förstärker smaken av vilt Använd gärna oxfilé om du inte har tillgång till vilt.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(21 röster)

Ingredienser

  • 1 hjort- eller oxfilé, ca 600 g
  • 2 msk enbär
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 msk konc. viltfond
  • 1 dl rött vin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl portvin
  • 2 msk konc. viltfond
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • ½ dl lingon
  • 8 potatisar av mjölig sort
  • 500 g steklök
  • 3 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • 1 ask mangoldskott, ca 70 g

Gör så här

Stöt enbär och svartpeppar i en mortel. Klappa in kryddorna i köttet. Blanda fond och rött vin. Lägg köttet i en plastpåse och häll över vätskan. Låt marinera i kyl ett par timmar.
Sätt ugnen på 200°. Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör. Häll på portvin, fond och grädde och låt koka ihop en stund. Tillsätt lingonen och smaka av med salt och peppar.
Skrubba potatisarna och baka dem i en ugnsfast form ca 1 timme eller tills de är mjuka. Skala löken. Lägg den i en ugnsfast form och klicka över lite smör. Baka den ca 15 min. Bryn filéen runtom och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 60°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp. Skär upp köttet och servera med bakad potatis, rostad lök och lingongräddsås.
Garnera med några lingon och lite mangold skott.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.