Till Norrmejerier startsida
Fisk- och skaldjurspaj

Fisk- och skaldjurspaj

Mängd: ca 6 portioner

4/5
(11 röster)

Ingredienser

Pajdeg:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 2 purjolökar i tunna ringar
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 400 g champinjoner, skivade
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
  • 3 msk Norrmejerier Smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk konc fiskfond
  • 600 g skinn och benfri torsk,
  • i 3 cm stora kuber
  • 250 g krabbkött eller crabstick
  • salt, svartpeppar

Ttill pensling:

  • 1 ägg

Gör så här

Hacka samman vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 min. Smörj en form, ca 24 cm.
–Fräs purjolöken mjuk i smör. Tillsätt svamp, vitlök, paprikapulver och dragon. Fräs tills all vätska från svampen dunstat. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Späd med grädde, vin, vatten och fiskfond. Låt koka 5-10 min, tills såsen tjocknar. Blanda försiktigt ner fisk, krabbkött och svamp i såsen. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Sätt ugnen på 200º. Kavla ut degen till ett lock så att det passar formen. Lägg deglocket över. Krusa kanten. Skär några hål för ångan. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
–Servera med en sallad.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.