Till Norrmejerier startsida
Västerbottensost®-paj med laxceviche

Västerbottensost®-paj med laxceviche

Mängd: 6-8 bitar

4/5
(9 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 2½ dl siktat ljust dinkelmjöl
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 msk kallt vatten

fyllning:

  • 3 stora ägg
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g Västerbottensost®
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche

ceviche:

  • 100 g färsk fryst lax skuren
  • i tunna skivor
  • saft av 1 lime
  • ½ röd chili i tunna ringar
  • ½ kruka finhackad körvel
  • ½ dl rapsolja
  • 100 g löjrom

Gör så här

Mixa snabbt mjöl och smör smuligt. Tillsätt vattnet och mixa tills degen bildar en boll. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Låt pajen vila i kylen minst 30 min. Sätt
ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i 10 min. Vispa ihop
ägg, mjölk, salt och peppar. Riv osten på den finaste sidan
av rivjärnet och fördela i pajskalet. Slå över äggmjölken och
grädda i ca 20 min. Rör crème fraichen med 1 msk vatten
och bred ut över den gräddade pajen. Stäng av ugnsvärmen.
Ställ in pajen i ugnen igen 10 min. Ta ut och tina laxen och
lägg ett tunt lager på ett fat. Blanda lime, chili, körvel och
olja och slå över laxen. Låt marinera i 1-2 timmar under
plastfolie. Lägg laxen på den avsvalnade pajen. Garnera med
löjrom.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.