Till Norrmejerier startsida
Västerbottensost®-paj med laxceviche

Västerbottensost®-paj med laxceviche

Mängd: 6-8 bitar

4/5
(9 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 2½ dl siktat ljust dinkelmjöl
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 msk kallt vatten

fyllning:

  • 3 stora ägg
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g Västerbottensost®
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche

ceviche:

  • 100 g färsk fryst lax skuren
  • i tunna skivor
  • saft av 1 lime
  • ½ röd chili i tunna ringar
  • ½ kruka finhackad körvel
  • ½ dl rapsolja
  • 100 g löjrom

Gör så här

Mixa snabbt mjöl och smör smuligt. Tillsätt vattnet och mixa tills degen bildar en boll. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Låt pajen vila i kylen minst 30 min. Sätt
ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i 10 min. Vispa ihop
ägg, mjölk, salt och peppar. Riv osten på den finaste sidan
av rivjärnet och fördela i pajskalet. Slå över äggmjölken och
grädda i ca 20 min. Rör crème fraichen med 1 msk vatten
och bred ut över den gräddade pajen. Stäng av ugnsvärmen.
Ställ in pajen i ugnen igen 10 min. Ta ut och tina laxen och
lägg ett tunt lager på ett fat. Blanda lime, chili, körvel och
olja och slå över laxen. Låt marinera i 1-2 timmar under
plastfolie. Lägg laxen på den avsvalnade pajen. Garnera med
löjrom.