Peter Johansson tävlade med dessa kycklingspett om titeln som Årets Kock 2002.
Mängd: 4 portioner
Spett:
Potatis:
Lime-honungsyoghurt:
Rotfruktschutney:
Skala och hacka löken och fräs den i lite olja utan att den får färg. Låt svalna. Blanda alla ingredienser till färsen och ställ i kyl ca 1 tim. Blötlägg träspetten i vatten, så lossnar färsen lättare när den ska ätas.
Tvätta och dela potatisen på längden. Gnid den med olja och salta och peppra på snittsidan. Baka potatishalvorna med snittsidan upp i ugn 180° ca 20 min tills de fått fin färg. Håll dem varma under folie.
Forma färsen till fyra korvar och trä i ett spett i varje. Bryn dem runt om i olja i stekpanna . Sänk ugnsvärmen till 150° och stek kycklingspetten färdiga 10-12 min
Tvätta och riv skalet från limen. Pressa ur saften. Blanda skalet med yoghurt och honung. Smaksätt med salt och vitpeppar och lite av limesaften. Låt dra före servering.
Skala och skär rotfrukterna i små kuber. Krossa citrongräset. Skala och hacka löken. Fräs löken i lite smör. Blanda lök och rotsaker med tomat, sweet chili, citrongräs och vinäger. Låt rotsakerna koka in i vätskan under lock. Skölj spenaten och skär den i strimlor. Vänd ner den i blandningen och smaka av med socker, salt och vitpeppar. Häll först såsen på tallriken, därefter potatis och chutney och spettet överst.