Till Norrmejerier startsida
Lax med vitvinssås, örtpotatis och dillpurjo

Lax med vitvinssås, örtpotatis och dillpurjo

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(94 röster)

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à 140 g
  • 700 g mjölig potatis
  • 2 dl crème fraiche Franska Örter
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1/2 purjolök (den mittersta delen)
  • 1 msk hackad dill
  • 1/2 msk Norrmejerier Smör
  • salt och vitpeppar

vitvinssås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 tsk Norrmejerier Smör
  • 1 tsk vetemjöl

Gör så här

Börja med såsen. Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Koka potatisen och pressa i en potatispress. Koka upp crème fraiche och mjölk och rör ner i den pressade potatisen. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra laxfiléerna och stek i ugnen ca 15 min. Skölj och skär purjolöken i tjocka skivor på snedden. Koka i 4 min tills de är mjuka. Häll av i durkslag och blanda med dill och smör. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med örtpotatiscrème, vitvinssås och dillpurjolök. Garnera gärna med citronklyfta och dill.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.