Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 600 g laxfilé, färsk eller tinad fryst
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt och 2 krm malen vitpeppar
  • 2 msk vitt matlagningsvin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 100 g löjrom, eller röd kaviar
  • 2 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • nymalen vitpeppar
  • 4 citronklyftor
  • 4 kvistar dill

Gör så här

Ta fram alla ingredienser i god tid innan du börjar laga till patén. Alla ingredienser bör ha samma temperatur för att undvika att färsen skär sig. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i kuber och kör den sedan i matberedaren. Pudra över vetemjöl. Tillsätt äggen ett i taget. Salta, peppra och häll i matlagningsvinet. Häll i grädden i en tunn stråle när mixern är i gång och kör snabbt ihop till en jämn smet.
Skölj en form med kallt vatten och fyll färsen i formen. Täck med folie. Baka färsen i vattenbad i ugnen
ca 1 timme. Har du termometer så ska den visa 75° när den är klar. Stjälp upp patén ur formen och låt svalna innan servering. Blanda löjrom och crème fraiche försiktigt. Peppra.
Servera laxpatén med löjroms-krämen. Dekorera med citron och dill.

Tips:

Tips! Vill du ha en fastare konsistens på löjromskrämen, vispa crème fraiche med elvispen tills den blir fast, innan du blandar med rom eller kaviar.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.