Till Norrmejerier startsida

Festligt med norrländsk tapas!

Att äta tapas handlar minst lika mycket om att umgås på ett lättsamt sätt som att äta mat. Egentligen kan man använda vilka recept man vill. Det är bra om maten är ganska enkel att förbereda, ju mer som går att göra klart i förväg, desto bättre. Tanken är ju också att hinna umgås med gästerna och inte bli stående i köket.

Vår norrländska variant på tapas bygger på recept som är gjorda för 4 personer. Tapas är en spansk mattradition som vi här har "norrlandifierat". Om du väljer att laga till samtliga rätter i vår tapasbuffé, så räcker maten till ca 10-12 personer.

Bra att tänka på

  • Enklast är att servera plockvänliga tapasrätter på ett buffébord.
  • Tapas kan gärna ätas på stående fot, utan bestick så att man kan mingla samtidigt.
  • Duka gärna upp buffén mitt i rummet så att gästerna kan komma åt maten från alla håll.
  • Du väljer själv hur många rätter du vill servera, utgå från att gästerna äter 6-10 tapas var.

Med små enkla medel kan du göra din norrländska tapasbuffet ännu bättre och enklare.

Beräkna hur mycket mat som går åt

Utgå från ett eget recept för 4 personer och dela upp rätten i 12 småportioner, varje normalstor portion blir då tre små tapas. Testa egna favoritrecept eller hitta din egen kombination av tapas!

Om du är rädd att maten inte ska räcka

Komplettera gärna med grönsaker och andra tillbehör, t ex körsbärstomater, oliver i små skålar, ruccolablad, gurkstavar, morotsstavar, ostkuber på tandpetare etc. Det är både gott och nyttigt och ser trevligt ut på bordet.

Dekorera med sallad

Prova också att lägga upp t ex minipizzorna och älgfärsspetten på salladsblad eller dekorera med ruccolasallad runt omkring rätterna, det ser snyggt och fräscht ut och naturligtvis får man äta upp dekorationen!

Trevlig uppläggning

Servera t ex en soppa i små glas eller baka minipajer på små lerfat som vi gjort i vår norrländska tapasbuffé. Låt kreativiteten flöda!

Supersnabba paltsnittar

En supersnabb variant av paltsnittar kan du göra med hjälp av färdig palt som du skär i fjärdedelar. Stick i en tandpetare och servera med dipp av lingonsylt.

Om du har svårt att få tiden att räcka till

Ordna gärna en knytis och låt varje gäst ta med en tapasrätt var!

Julgodis

Det är något alldeles speciellt med att göra sitt eget godis till jul. Ett fat julgodis med kola och chokladtryffel är omöjligt att motstå.

Hitta inspirationen