Till Norrmejerier startsida
Olivspäckad fläskfilé med gratäng och örtsås

Olivspäckad fläskfilé med gratäng och örtsås

Det går även bra att grilla fläskfilén på utegrillen. Grilla den först så att den får fin färg och vira sedan in den i folie. Vänd på filén då och då så att den blir jämnt grillad.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(8 röster)

Ingredienser

  • fläskfilé à 600g

potatisgratäng:

  • 1 kg potatis
  • 2 msk Norrmejerier Smör till formen
  • 2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 100 g riven Västerbottensost®
  • 2 dl gröna urkärnade oliver
  • 1 dl finhackad timjan
  • salt och nymalen peppar
  • 2 dl crème fraiche Franska Örter

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen. Lägg den i en smord form. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Häll den över potatisen. Strö över osten och grädda i ugn ca 40 min. Hacka oliverna och blanda med timjan. Gör ett snitt i fläskfilén. Fyll den med olivhacket och knyt ett steksnöre runt om. Stek filén runtom i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
Stek klart köttet i ugn, ca 15 min eller tills köttet är 70°. Värm crème fraichen.
Skär upp fläskfilén och servera med den varma såsen och potatisgratäng. Servera också gärna en sallad till.


En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.