Till Norrmejerier startsida
Örtspäckad fläskfilé med vitlökssås och saltbakad potatis

Örtspäckad fläskfilé med vitlökssås och saltbakad potatis

Mängd: 4 portioner

3/5
(10 röster)

Ingredienser

  • 1 dl flingsalt
  • 1 kg färsk potatis
  • 800 g fläskfilé
  • 1 dl finhackade blandade örter t ex
  • persilja och basilika
  • finrivet skal av ½ citron
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 ½ dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vetemjöl blandat med 1 tsk Norrmejerier Smör
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och lägg den i en ugnsfast form tillsammans med saltet.

Baka potatisen i ca 45 minuter eller tills den är mjuk. Rulla runt potatisarna några gånger så att de blir jämnt bakade.

Putsa fläskfilén. Blanda kryddor med citronskal, vitlök, salt och peppar. Skär en djup skåra i fläskfilén och fyll den med örtblandningen och bind ihop filén med steksnöre.

Bryn filén i smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg den sedan i en ugnsfast form och stek färdigt i ugn ca 15- 20 minuter, tills den är genomstekt. Låt vila i 5 minuter innan den skärs upp.

Koka upp grädde, fond och vitlök. Red eventuellt med vetemjöl och smör. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar

Smaka av med salt och peppar. Ta bort steksnöret från fläskfilén. Skär upp i skivor och servera med saltbakad potatis, vitlökssås och t ex brytbönor och ärtor.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.