Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

Vitvinssås:

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 dl matlagningsvin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde

Potatistoppar:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 3 äggulor
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 dl riven Västerbottensost®
  • 4 bitar lax 150 g
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 knippe rädisor
  • Norrmejerier Smör till stekning
  • salt och peppar

till dekoration:

  • 4 dillvippor
  • 4 klyftor citron

Gör så här

Fräs löken i smör tills den är mjuk och glansig. Häll över vinet, smula i buljongen och låt puttra tills det kokat ner till hälften. Häll på grädden och koka ytterligare i ca 5 minuter.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Pressa potatisen. Tillsätt äggulor, smör och mjölk. Lägg moset i en sprits, gärna med tyll. Sätt ugnen på 225°. Spritsa potatismoset i toppar på bakplåtspapper. Strö över den rivna osten.
Lägg laxen i en smord form. Salta och peppra. Baka laxen i ugnen i ca 12-15 minuter eller tills den är genomstekt. Gratinera potatistopparna tills de fått fin färg utan att brännas. Värm såsen.
Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av i durkslag.
Servera den ugnsbakade laxen med potatistoppar, grönsaker och vitvinssås. Dekorera med dill och citron.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.