Till Norrmejerier startsida

Filmjölkens dag 8 juli

Den 8 juli 2025 är första gången filmjölkens dag firas. Initiativet kommer från oss på Norrmejerier som är en av de främsta producenterna av filmjölk i Sverige. Vi vill lyfta fram filen som det enkla, goda och klimatsmarta livsmedel som det är. Filmjölk innehåller också många nyttigheter som kroppen behöver, till exempel protein och vitamin.

Filen är en kär svensk tradition och maträtt. Från 1700-talet och fram till i dag har filmjölk haft en särställning inom svensk matkultur och det är inte för intet som andra länder kallar Sverige för Filmjölkslandet.

– Filmjölk är populärt i norra Sverige och för Norrmejerier som är marknadsledare inom smaksatt fil är det självklart att filmjölken, världens bästa frukostprodukt, behöver en egen dag i kalender, säger Johan Eriksson som är produktutvecklare hos oss på Norrmejerier.

På sikt hoppas vi på Norrmejerier att fler mejerier, kunder och konsumenter får ”fil:ing” och sluter upp och firar Filmjölkens dag.

20 miljoner liter fil under sommaren

Det är under sommarmånaderna som filmjölken verkligen får glänsa. Under juni, juli och augusti konsumerar vi svenskar mer än 20 miljoner liter filmjölk.

Totalt konsumerar vi över 80 miljoner liter filmjölk varje år i Sverige, vilket motsvarar cirka 8 kilo per person.

Visste du att…

  • Fil innehåller levande bakteriekultur som gör gott för magen.
  • Fil är naturligt rik på protein som bidrar till att öka muskelmassan och behålla normal benstomme.
  • Fil är en källa till vitamin D som bidrar till att behålla normal muskelfunktion.
  • I Norrland är det vanligare att äta fil till middag än i resten av landet.

Hur mycket filmjölk äter vi i Sverige? Vad gör filmjölk så speciell? Hur kan jag vara med och fira Filmjölkensdag?

Här hittar du svar på frågor om filmjölk och Filmjölkensdag

Läs mer