Till Norrmejerier startsida
Cassoulet på lamm och vita bönor

Cassoulet på lamm och vita bönor

Mängd: 4 portioner

5/5
(4 röster)

Ingredienser

  • 2 dl stora vita bönor
  • (eller en burk vita bönor)
  • 600 g benfri lamm- eller kalvbog
  • Norrmejerier Smör
  • 2 stora morötter
  • 1 stor purjolök
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1–1 1/2 liter hönsbuljong
  • 2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • ev 1 tsk pressad citron

dekoration: färsk timjan

Gör så här

Om du använder torkade bönor, lägg dem i blöt över natten i förväg. Koka bönorna i osaltat vatten, cirka 1 timme. Skär allt kött i grytbitar ca 2x2 cm. Bryn dem lätt direkt i stekgrytan. Lägg på skalade och slantade morötter samt strimlad purjo. Lägg i timjan och lagerblad. Häll på 1 liter buljong. Låt grytan sjuda långsamt under lock i 1 timme.
Vispa samman matlagningsgrädde och mjöl. Häll det i grytan och rör om ordentligt. Smaka på köttet, är det inte färdigkokt, så fortsätt kokningen och späd eventuellt med mer buljong.
Smaka av grytan med salt, peppar och ge såsen en lite syrlig karaktär med hjälp av citronsaften. Lägg i bönorna och toppa med färsk timjan. Servera med kokt potatis.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.