Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 25 g jäst
  • 2 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • fyllning
  • 50 g mjukt Norrmejerier Smör
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad mörk choklad
  • 1/2 dl hackade nötter
  • 2 msk socker

pensling: ägg och socker

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädden. Ljumma degspadet till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut det med lite av degspadet. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och blank. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa i 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en platta. Bred ut det mjuka smöret och strö på fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 20 skivor. Ställ skivorna, lätt lutade i en smörd bakform. Beräkna 17 skivor runt om och 3 skivor i mitten. Jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö lite socker över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.