Till Norrmejerier startsida
Saffransbröd

Saffransbröd

Mängd: 40 Lussekatter eller 4 Solbröd

4,5/5
(15 röster)

Annons

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 250 g Kesella
  • 1 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Garnering till Lussekatter:

  • ca 1 dl russin

Fyllning till solbröd:

  • ca 3 dl grovriven mandelmassa
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

Lussekatter:
Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del och dela i 10 delar. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter. Garnera med russin. Jäs i 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min.

Solbröd:
Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min. Sikta florsocker över vid servering.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.