Till Norrmejerier startsida
Persiljebakad kolja och potatiskompott

Persiljebakad kolja och potatiskompott

Mängd: 4 portioner

3/5
(1 röster)

Ingredienser

Präst- och persiljepesto:

  • 2 dl skållad rostad mandel
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 liter grovt hackad bladpersilja
  • 2 dl kallpressad olivolja
  • 2 dl fint riven Präst®, 17 %,lagrad
  • salt
  • 700 g koljafilé
  • salt och vitpeppar
  • 1 dl Präst- och persiljepesto
  • 200 g små kvisttomater

Potatiskompott:

  • 1/2 kg nykokt potatis,
  • gärna färsk
  • 1/2 rödlök, tunt skivad
  • 200 g sockerärtor
  • 50 g Norrmejeriers smör
  • 1/2 ekologisk citron,
  • saft och rivet skal
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar
  • dill, grovt hackad

Gör så här

1. Börja med att göra peston. Lägg mandel, vitlök och persilja i en matberedare och mixa. Tillsätt
oljan i fin stråle. Vänd sist ner osten och smaka av med salt.

2. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en ugnssäker form som rymmer både fisk och småtomater.
Salta och peppra lätt på botten. Lägg på fisken som även den kryddas. Fördela peston på fisken
och ställ in i ugnen. Lite beroende av fiskens tjocklek bör den bakas 12–15 minuter. När halva
tiden återstår kan man lägga in tomaterna som saltas lite.

3. Koka potatisen al dente i cm-tjocka skivor i saltat vatten. Fräs lök och sockerärtor i lite av
smöret utan att det tar färg. Tillsätt den varma potatisen, smör, citron och en nypa socker. Salta
och peppra och vänd försiktigt ner hackad dill. Servera med kolja och ugnsbakad tomat.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.