Till Norrmejerier startsida
Vitlöksspäckad lammstek

Vitlöksspäckad lammstek

Mängd: 4-6 portioner

4/5
(32 röster)

Ingredienser

  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 liten nätad lammstek, ca 1 kg
  • 4 kvistar rosmarin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 3 dl Marsalavin (alt matlagningsvin)
  • 8-12 fasta potatisar
  • 3 msk smält Norrmejerier Smör
  • 1 tsk salt och nymalen svartpeppar
  • 3 msk ströbröd
  • 200 g haricot verts
  • 1 finhackad rödlök
  • Norrmejerier Smör
  • 1 dl gröna linser färdigkokta på burk
  • salt och peppar
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche Vitlök

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor. Gör små hål i lammsteken med spetsen på en vass kniv och fyll med vitlök och små rosmarinkvistar. Salta och peppra steken runtom och lägg i en ugnsfast form. Häll över vinet och stek i ugn tills innertemperaturen är ca 60° för rosa kött. Låt vila under folie.
Öka ugnsvärmen till 225°. Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev så går det lätt.
Lägg potatisarna i en ugnsfast form med den skårade sidan upp. Pensla med smält smör och baka potatisarna i ca 30 minuter. Pensla med mer smör en gång under ugnsbakningen. Ta ut ur ugnen. Salta och peppra och strö över ströbrödet och baka ytterligare i 10 minuter.
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ett par minuter tills de är nätt och jämnt mjuka. Skölj i iskallt vatten.
Fräs rödlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och börjar få lite färg. Lägg i linserna och haricots verts, fräs ytterligare en liten stund. Salta och peppra. Värm crème fraichen i en kastrull. Skär upp lammsteken tunt.
Servera med sky, hasselbackspotatis, varma grönsaker och vitlöks-crème fraiche.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.