Till Norrmejerier startsida
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(314 röster)

Ingredienser

  • 800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 morot i bitar
  • 1 liten selleri i bitar
  • 2 grovskurna gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor

sås:

  • 1–2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • soja, salt och peppar

tillbehör: gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål

Potatisgratäng:

  • 800 g skivad potatis
  • 1 strimlad purjolök
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl riven lagrad ost t ex Norrmejerier Präst®

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.

Potatisgratäng: smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.

Tips:

Vill du koka egna päron? Blanda då en lag på 4 dl vatten, 2 dl socker och 1/2 pressad citron och koka upp den. Skala 2 päron och dela dem sedan i halvor. Ta ur kärnhusen. Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Fyll