Till Norrmejerier startsida
Köttfärspaj med smördegslock

Köttfärspaj med smördegslock

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(51 röster)

Ingredienser

  • pajdeg
  • 4 dl ljust dinkelmjöl
  • pajdeg
  • 4 dl ljust dinkelmjöl
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 1 msk kallt vatten
  • fyllning
  • 2 små gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 400 g nötfärs
  • 1 morot
  • 1 dl kokt ris
  • ½ urkärnad och finhackad chilifrukt
  • 2 dl crème fraiche Orientalisk
  • Curry
  • salt och nymalen peppar
  • 3 ägg
  • 1½ dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 dl Västerbottensost®
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Mixa mjöl och kuber av kallt smör tills degen börjar bli smulig. Tillsätt vattnet och kör ytterligare tills degen precis bildar en boll. Täck med plastfolie och låt vila i kyl minst 1 tim. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av pajdegen och klä en pajform med den. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 min. Hacka lök och vitlök. Fräs i lite smör ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt köttfärsen och fräs ytterligare ett par minuter. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt morot, ris, chili och 1 dl crème fraiche. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Fyll pajskalet med köttfärsen. Vispa ihop ägg, resten av crème fraiche, mjölk och ost och häll över köttfärsen. Kavla ut resten av paj-degen. Skär ut till ett runt lock och forma några ”höstlöv” med en kniv, lägg över locket. Rulla resterande pajdeg till en lång rulle som läggs runt kanten. Platta till rullen med en gaffel runtom. Pensla locket med uppvispat ägg. Grädda pajen i ca 35 min. Servera gärna med en grönsallad.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.