Till Norrmejerier startsida
Päron- och hasselnötskaka

Päron- och hasselnötskaka

Mängd: 10 bitar

3/5
(3 röster)

Ingredienser

  • 150 g rostade och skalade hasselnötter
  • 1 1/3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 stora ägg
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smält och avsvalnat Norrmejerier Smör
  • 75 g Herrgård®, riven
  • 3 mogna päron

Topping:

  • 1 msk strösocker
  • 25 g kallt Norrmejerier Smör
  • florsocker
  • ev. rostade hasselnötter

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en pajform med löstagbar botten som mäter ca 28 cm.

2. Mixa hasselnötter, socker och en matsked av mjölet fint i en matberedare. Mixa inte hasselnötter
och socker för länge då det lätt blir en massa av värmen som bildas. Häll över blandningen
i en stor skål. Blanda ner resterande mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.

3. Vispa ihop äggen lätt i en egen bunke. Tillsätt mjölk och smält smör och vispa väl. Häll äggvispet
i nötblandningen och blanda väl. Rör sist ner osten. Bred ut blandningen i den smörade formen.

4. Skala, halvera och kärna ut päronen. Skiva dem tunt och tryck ut lätt till små solfjädrar. Fördela
dem på smeten och strö över strösocker. Hyvla små smörbitar och fördela över kakan. Baka
päronkakan i ca 30 minuter och låt svalna i formen, gärna på ett galler. Pudra över florsocker vid
servering. Garnera ev. med hasselnötter.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.