Till Norrmejerier startsida
Saffrans-cheesecake med pepparkaksbotten

Saffrans-cheesecake med pepparkaksbotten

Bjud hela släkten på en lättlagad dessert med julens alla smaker. Med smöret från dina norrländska mjölkbönder är detta ett enkelt sätt att göra gott för både nära, kära och Norrland i stort.

Mängd: 6-8 portioner

3,5/5
(99 röster)

Ingredienser

  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 180 g pepparkakor
  • 4 dl Norrmejerier Crème Fraichen
  • 1/2 dl socker
  • 1 paket saffran
  • 3 ägg
  • 1 msk citronsaft
  • lite raspat citronskal

till servering:

  • florsocker och tinade björnbär

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smält smör Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ det hela kallt en stund i kylen. Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20 - 25 minuter eller tills den stelnat. Pudra florsocker över kakan och servera med tinade, lättsockrade björnbär eller annan frukt.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.