Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 2 msk kardemummakärnor
  • 4-6 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • ½ dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 ägg

vaniljkräm:

  • ½ vaniljstång
  • 2 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 1 msk florsocker
  • finrivet skal av ½ tvättad ekologisk citron

Gör så här

Blanda smör och mjöl till en smulig massa i mixern. Tillsätt vattnet och kör ytterligare i några sekunder tills degen precis bildar en boll. Låt vila i kyl 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg i portionsformar. Picka skalen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter. Stöt kardemumman grovt i en mortel. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Fyll pajskalen med äpplen.
Kör mandelmassa och grädde i mixern. Blanda i ägget. Häll blandningen över äpplena. Strö över kardemumma. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Skär vaniljstången i mitten på längden och skrapa ur fröna. Blanda crème fraiche med vaniljfrön, florsocker och citronskal. Vispa krämen med elvisp så blir den fastare i konsistensen. Servera äppelpajen med vaniljkrämen.

Tips:

TIPS! Du kan använda malen kardemumma om du inte har kardemummakärnor hemma. Smaken kommer dock fram allra bäst om man själv stöter kardemumma-kärnorna i mortel.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.