Till Norrmejerier startsida
Buljongkokt reninnanlår med ost- & örtklimp samt lättkokta primörer

Buljongkokt reninnanlår med ost- & örtklimp samt lättkokta primörer

Renkött har en mycket fin viltsmak som får komma fram i denna rätt. Om du inte har renkött fungerar det bra med älg istället. Klimpen är en klassiker i ny tappning med Västerbottensost och färska örter. En kall öl passar bra till!

Mängd: 4 portioner

4/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 1 kg reninnanlår, putsat
  • 2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök, i bitar
  • 1 morot, i bitar
  • 10 cm purjolök, i bitar
  • 1 liten palsternacka, i bitar
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche till servering
  • Ost- & örtklimp
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk
  • ½ dl färska örter, hackade (t ex persilja, basilika, gräslök)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • ½ dl Västerbottensost, riven
  • ½ tsk salt

Lättkokta grönsaker:

  • 8 minimorötter, skrubbade
  • 1 palsternacka, i bitar
  • 8 vårlökar, ansade och halverade
  • 8 rädisor, halverade
  • 8 sockerärtor

Gör så här

Koka upp vatten, salta lätt. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg ner det i vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt grönsaker och kryddor. Låt sjuda ca 1 timme tills köttet är mört (innertemp 62° eller känn med en kniv). Plocka upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen och låt koka ner något. Smaka av buljongen med salt.
Koka upp vatten i en låg, vid kastrull och salta lätt. Mixa mjölk och örter. Blanda , örtmjölk, mjöl, ägg, ost, och salt till en klibbig, ganska fast smet. Klicka ner små klickar med hjälp av 2 teskedar i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de klara att plockas upp.
Koka grönsakerna knappt mjuka, ca 2 minuter i buljongen från köttet. Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Lägg upp kött, klimp och grönsaker i varma tallrikar. Häll över buljong och servera med en klick crème fraiche.

Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.