Till Norrmejerier startsida
Chokladtoppade kardemummabullar

Chokladtoppade kardemummabullar

Mängd: 24 små bullar

4/5
(13 röster)

Ingredienser

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 25 g jäst
  • 2 tsk hel kardemumma
  • 600 g vetemjöl special
  • 100 g strösocker
  • 1 tsk salt
  • 50 g korinter
  • 1 ägg
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Smält 100 g smör och blanda med gräddfilen till ca 37°. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av smörblandningen så att jästen löser sig. Tillsätt resten av smörblandningen. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda den med vetemjöl, socker och salt. Rör ner i bunken och knåda degen i 10 min. Tillsätt korinterna precis innan knådningen avslutas. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 220°. Dela degen i två delar, kavla ut och bred ett tunt lager smör på. Rulla ihop och skär i 24 bullar som får jäsa på plåt med bakplåtspapper i 15 min.
Pensla med ägg. Grädda bullarna i ugn i ca 7 min. Ta ut och låt svalna en aning. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ringla den smälta chokladen över bullarna med en tesked och låt stelna ett par minuter innan servering.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.