Till Norrmejerier startsida
Hjärtlig bakelse

Hjärtlig bakelse

Mängd: 4-6 st, lagom till familjen eller kompisgänget

4,5/5
(6 röster)

Ingredienser

Botten:

  • 2 st äggvitor
  • ½ dl socker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl florsocker
  • Rasp av 1/2 citron

Citronkräm:

  • 1 dl citronsaft
  • 2 st äggulor
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 4 tsk majsstärkelse
  • 25 g Norrmejerier smör

Jordgubbsmousse:

  • 250 g frysta jordgubbar, som tinat
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 dl Norrmejerier vispgrädde
  • 3 st gelantinblad

Gör så här

Botten:
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvita och socker till maräng. Blanda florsocker och mandelmjöl, blanda ner tillsammans med raspet av citronen i marängen. Blanda väl. Spritsa upp 4-6 små runda bottnar på bakplåtspapper och grädda ca 6-8 min eller till de fått fin färg.

Citronkräm
Blanda strösocker, majsstärkelse och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna förutom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Den ska bli tjock och glansig. Blanda i smöret och låt krämen svalna i kylen.

Jordgubbsmousse:
Blötlägg gelantinet i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbarna med florsocker till en slät och fin pure med mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelantinbladen/urkramade) och värm tills gelantinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör om ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
Montering: fyll valfri silikonform med jordubbsmoussen till hälften, spritsa i lite av citronkrämen och fyll upp med jordgubbsmousse. Lägg avslutande på mandelbotten och ställ formen i frysen ca 2-4 timmar eller tills den är helt fryst och man kan plocka ut de ur formarna. Dekorera gärna med jordgubbar eller jordgubbssylt som fått lite skimmer av ätbart metallicpulver.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.