Till Norrmejerier startsida
Knäck, grundrecept

Knäck, grundrecept

Enkelt, gott julgodis i olika varianter. Bjud på adventsfika, ge bort som present eller skäm bort dig själv. Med smöret från dina norrländska mjölkbönder gör du samtidigt gott för Norrland.

Mängd: ca 50 stycken

3,5/5
(41 röster)

Ingredienser

  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädden
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk honung
  • ½ dl skållad hackad mandel
  • knäckformar
  • Knäckklubbor
  • ca 20 klubbor
  • 1 sats knäck
  • 20 ark bakplåtspapper ca 6x6 cm
  • tejp
  • 20 pinnar t ex avklippta blompinnar

Gör så här

Gör så här
Mät upp smör, vispgrädde, socker, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull. Låt koka försiktigt i ca 30 min eller tills termometern visar 125°. Eller gör ett kulprov (läs nedan). Rör ner mandeln. Häll upp smeten i en kanna med pip och häll i knäckformar.


Knäckklubbor:
Koka knäcken tills termometern visar 150° så att den får lite hårdare konsistens. Klipp bakplåtspapper i fyrkanter och rulla till strutar. Tejpa ihop kanterna.
Ställ strutarna i små glas, fyllda med lite strösocker, så står de stadigt. Fyll knäcksmeten i strutarna. Låt svalna en stund och stick ner pinnarna.

Knäck bräck:
Koka knäcken tills termometern visar 150° så att den får lite hårdare konsistens. Häll ut på smort bakplåtspapper och låt flyta ut till ett tunt lager. Låt kallna i kylen. Bryt till lagom bitar.

Tips:

Kulprov. Häll 1 tsk smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat. Tips! Använd gärna en sockertermometer när du kokar knäck, kola eller fudge så får du alltid bra resultat. Tiden kan nämligen variera mycket beroende på vilken gryta du kokar i.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.