Till Norrmejerier startsida
Blåbärs- och crème fraichekaka

Blåbärs- och crème fraichekaka

Bjud på en saftig och fin blåbärskaka. Med crème fraichen från dina norrländska mjölkbönder, fullkornsvetemjöl och råsocker blir den lite mustig i smaken. Perfekt för när du vill göra gott för någon du tycker om. Men även för Norrland.

Mängd: 1 stor kaka

4/5
(55 röster)

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl råsocker, strö
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 2 dl Norrmejerier Crème Fraichen
  • 4 dl fullkornsvetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 dl frysta blåbär
  • 1 msk mjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en stor sockerkaksform noggrant. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Blanda i crème fraiche och smält smör i äggvispet.

Rör därefter ner mjölblandningen försiktigt. Rulla frysta blåbär i lite vetemjöl och blanda ner i smeten. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan känns klar med en provsticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.